Välj en sida

Ränta på ränta är ett välkänt begrepp inom ekonomi, och handlar om att du får ränta på din avkastning. I den här artikeln går vi kort igenom vad ränta på ränta är för något samt hur du räknar ut det genom en formel.

Vad är ränta på ränta?

Ränta på ränta är den avkastning du får på din avkastning när du har investerat pengar. Det är den starkaste effekten som finns på finns på finansmarknaden, och det är också den som gör att det går att leva på avkastningen på sina investeringar.

Kort och gått kan man säga att den räntan du får av dina investeringar, oavsett om det är på ett sparkonto eller i aktier och fonder återinvesterar du, som då sedan växer ytterligare.

Räkna ut ränta på ränta med en formel

Du räknar ut ränta på räntan med formeln investerat belopp x (1+årsavksatning)^antal år. Säg att du investerat 100 000 med en årsavkastning på 7 % i 10 år, blir uträkningen 100 000 x (1+0,07)^10 = 196 715 kronor. Din totala intjänade ränta under tidsperioden är alltså 96 715 kronor.

Formeln tar då hänsyn till årsavkastningen, hur mycket du har investerat och antalet år för investeringen. Om du sparar på börsen är det såklart svårt i förväg att veta den exakta årsavkastningen eftersom den varierar. Månadssparar du även varje år ökar även beloppet över tid.

På börsen brukar man räkna med att en genomsnittlig årsavkastning ligger på 7 %, men den kan vara både högre och lägre. Sparar du på ett sparkonto med ränta är det enklare att räkna exakt på vad årsavkastningen blir om du vet hur mycket du kommer spara varje månad.