Välj en sida

Har du hört om att en del människor kan leva på avkastning från sina besparingar/investeringar? Vad innebär egentligen det och hur mycket pengar behöver du ha investerat för att det ska vara möjligt? Det går vi igenom här.

Kan man leva på avkastning?

Man kan absolut leva på avkastningen, alltså räntan du får på dina besparingar. Det kommer dock krävas att du ha riktigt stora besparingar för att kunna få en rimlig summa pengar varje år att kunna leva på. För de allra flesta tar det många år att komma upp till ett tillräckligt stort kapital.

För att ha störst chans att kunna leva på din avkastning bör du investera på börsen, eftersom den historisk sett ger högre avkastning än exempelvis sparkonto. Det som är viktigt att komma ihåg att att investeringar på börsen är alltid en risk, börsen kan gå ner mycket kraftigt och du förlorar då pengar.

Ränta på ränta effekten är din allra bästa vän när du vill kunna leva på din avkastning, eftersom den gör så att utvecklingen ökar snabbare och snabbare över tid. Vill du kunna leva på din avkastning är det därför bra att komma igång med sparandet så tidigt som möjligt.

Så stort kapital behöver du för att kunna leva på räntan

Har du ett kapital på 3 000 000 kronor kommer du att kunna ta ut cirka 20 000 kronor i månaden, vilket många tycker är ett minimum för att kunna leva på ett bra sätt. Men detta kommer självklart att variera beroende på hur stora utgifter du har.

Räkna ut hur mycket pengar du behöver för att leva på avkastning:

  1. Bestäm hur mycket pengar du vill kunna ta ut varje månad. Här behöver du ta hänsyn till dina utgifter. Gör upp en hushållsbudget för att se hur mycket du behöver för att kunna täcka alla dina månatliga utgifter.
  2. Bestäm hur stor procentuell avkastning du ska räkna på varje månad. Man brukar säga att man kan förvänta sig en avkastning på 7 % om man investerar på börsen. Men rekommendationen är att räkna med 5 % för att vara beredd på en lägre avkastning.
  3. Räkna ut hur mycket pengar du behöver spara. När du vet hur mycket pengar du behöver i månaden kan du räkna ut vad din ”årslön” behöver vara. Som exempel 20 000 x 12, då behöver du alltså 240 000 kr per år. Du tar sedan årslönen delat med den förväntande avkastningen, alltså 240 000 / 5 %. Du får då svaret att du behöver spara ihop 4,8 miljoner kronor.