Välj en sida

I Sverige har man rätt att göra skatteavdrag på de räntor man betalar, men det finns en del regler att ha koll på gällande detta. I den här artikeln går vi igenom det mesta du behöver veta för att kunna göra korrekta skatteavdrag på räntorna.

När får jag göra skatteavdrag på ränta?

Du får göra skatteavdrag på de räntor du betalar, alltså om du har olika lån eller krediter med räntor. Du får enbart göra avdra på lån som du själv är betalningsansvarig på. Det vill säga om du betalar av på ett lån tillsammans med någon annan, men inte står för lånet får du inte göra avdrag.

Det spelar ingen roll vilken typ av lån du har, så länge det är till en godkänd långivare. Men du får avdrag för ränta på bolån såväl som på privatlån. Du kan ibland även få avdrag på ränta på ett lån till en privatperson.

Du får endast avdrag för räntan

Det är viktigt att komma ihåg att du kan endast göra avdrag på själva räntan på lånet, och inte andra avgifter. Har du exempelvis betalat för en uppläggningsavgift och aviavgifter under året får du inte göra avdrag för dessa.

Gör avdrag för ränta i deklarationen

Det är i din inkomstdeklaration du gör skatteavdrag för dina räntor varje år. Banker och kreditinstitut skickar kontrolluppgifter automatiskt varje år, och dina avdrag bör därför redan vara förifyllda i din deklaration.

Skulle de inte vara det, men du vet att du har betalat ränta ska du lämna uppgifter om långivarens namn i deklarationen. Det gäller även om du har ett lån till en privatperson som du betalar ränta på.