Välj en sida

Räntan på privatlån varierar väldigt mycket mellan olika långivare, men också beroende på din kreditvärdighet. I den här artikeln får du veta allt du behöver veta om privatlån och ränta, samt hur du får den lägsta räntan.

Vilken ränta har ett privatlån?

Räntan på privatlån brukar i genomsnitt ligga på runt 5–7 %. Men räntan kan vara både högre och lägre än så, och därför bör du jämföra olika lånerbjudanden innan du tar ett lån. Det är den nominella räntan som är mellan 5–7 % men för att göra en bra jämförelse bör du också titta på den effektiva räntan.

Den lägsta räntan som erbjuds på privatlån är 2,95 %, men du behöver då också titta på andra avgifter för lånet, så som uppläggningsavgift och aviavgift, eftersom de istället kan vara höga om räntan är låg.

Så får du bästa räntan på privatlån

Bäst ränta får du på ett privatlån genom att ha god kreditvärdighet. När du ansöker om ett privatlån görs en kreditupplysning på dig som talar om din kreditvärdighet. Hög kreditvärdighet ger oftast en möjlighet till bättre ränta, eftersom du då är ett säkrare kort för långivaren att låna ut till.

Bra kreditvärdighet får du genom att exempelvis ha fast anställning, relativt hög inkomst, inga betalningsanmärkningar och inte har många tidigare kreditupplysningar gjorda på dig. Se över om du kan göra något för att förbättra din kreditvärdighet innan du ansöker om ett lån.

Går det att förhandla ränta på privatlån?

Nej, du kommer inte kunna förhandla om räntan på ett privatlån som du exempelvis kan göra på ett bolån. Men ett tips för att få låg ränta är att jämföra olika lån via en låneförmedlare.

Då görs endast en kreditupplysning på dig, och du kan sedan jämföra vilken långivare som kan erbjuda bäst ränta. Tänk på att titta både på den nominella räntan och den effektiva räntan när du jämför lån.