Välj en sida

I dagens läge finns det tyvärr många sparkonton som inte ger dig någon som helst ränta. Men det går fortfarande att hitta sparkonton där du får ränta, även om den många gånger är relativt låg. I den här artikeln går vi igenom vad du ska tänka på gällande ränta på sparkonton.

Sparkonto med ränta

Det finns sparkonton med ränta, även om räntan vanligtvis är väldigt låg på dessa. Du kan utan större svårigheter hitta sparkonto där du får cirka 0,80 % upp till 1 % ränta på dina besparingar. Det är alltså relativt låg ränta, men då får man ha i åtanke att det är en riskfri investering.

Precis som när du tar lån kan du jämföra olika sparkonton innan du väljer att öppna ett. Det finns jämförelsetjänster på nätet som gör det mycket enkelt att hitta sparkontot med bästa räntan. Ibland kan du få högre ränta om du sparar över en viss summa.

Tidigare kunde man kan högre ränta på sparkonton utan insättningsgaranti, men sedan januari 2021 är dessa typer av sparkonton förbjuda i Sverige.

När är ett sparkonto med ränta en bra investering?

Eftersom ett sparkonto med ränta är en riskfri investering är det ett bra alternativ för sparande under en kortare tidsperiod eller för ett buffertsparande där du snabbt behöver kunna få tillgång till dina pengar.

Eftersom ränta på ränta effekten blir väldigt låg är det inget bra alternativ när du vill leva på din avkastning.