Välj en sida

SMSlån är kända föra att ha hög ränta, men vad brukar egentligen räntan ligga på för dessa lån? Och varför blir den effektiva räntan så extremt hög, och vad innebär det? Allt detta går vi igenom i den här artikeln.

Vilken ränta är det på SMSlån?

Ett SMSlån eller snabblån som det också kallas för brukar ha en ränta på mellan 4,9 – 40 %. Då är det alltså den nominella räntan man pratar om. Som du ser kan den variera oerhört mycket, men den kan aldrig överstiga 40 % eftersom det är maxtak för nominell årsränta på lån i Sverige.

Effektiv ränta på SMSlån

Den effektiva räntan på SMSlån kan många gånger bli över 1 000 %, men det innebär inte att du kommer att betala 10 gånger lånebeloppet. Därför an den effektiva räntan bli ganska missvisande, även om den är ett bra verktyg för att kunna jämföra olika lån.

Anledningen till att den effektiva räntan blir så hög på dessa lån är att återbetalningstiden oftast är väldigt kort. För att räkna ut den effektiva räntan används en avancerad matematisk formel, och ju kortare återbetalningstid desto högre blir den effektiva räntan i procent.

Faktum är att det inte är tillåtet att ta ut mer i ränta och avgifter än vad lånebeloppet är. Så om du har lånat 2 000 kronor kan de sammanlagda avgifterna för olika kostnader och räntor inte överstiga 2 000 kronor.

Räkna ut kostnaderna för ett lån

Det kan vara bra att räkna ut den faktiska kostnaden för ett lån, eftersom både nominell och effektiv ränta anges i procent, som kan vara svårt att få ett grepp om. Du kan använda dig av Konsumenternas lånekalkyl för att räkna ut kostnaderna för dina lån.