Välj en sida

De allra flesta behöver ta ett bostadslån för att kunna köpa bostad. Räntan på bolån kan variera mycket mellan olika långivare. Men vad är egentligenen bra ränta på ett bolån? Och går det att förhandla om räntan? Läs vidare för att få veta mer.

Vad är räntan på bolån?

Den genomsnittliga räntan på bolån ligger just nu på mellan cirka 1,20 % och 1,90 %. Räntan varierar beroende på hur lång bindningstid du väljer att ha. Ju kortare bindningstid du väljer, desto lägre blir räntan. Det är också viktigt att komma ihåg att räntan varierar över tid.

Just nu är räntorna väldigt låga, och har varit det under en längre period. Det går inte med säkerhet att förutspå vad som kommer att hända med bolåneräntorna, men historiskt har räntorna varit både mycket höga och mycket låga.

Kan man förhandla ränta på bolån?

Till skillnad från privatlån kan du på ett bolån förhandla om räntan. Om du ska teckna ett nytt bolån kan det vara enklast att helt enkelt jämföra lån mellan olika långivare via en lånförmedlare, och välja det som kan erbjuda dig bäst ränta. Men du kan också förhandla räntan på befintliga lån.

Tips för att förhandla ränta på bolån:

  • Jämför olika räntan hos andra långivare. Det är bra att ha underlag på vad andra långivare kan erbjuda dig för ränta. Bankerna vill behålla sina kunder och finns risken att du byter kan banken bli mer generösa.
  • Jämför bankens egna snitträntor mot vad du betalar. Kolla upp vad banken har för snittränta, betalar du högre än det har du goda förutsättningar för att förhandla ner din ränta.
  • Var alltid påläst och förberedd. Se till att ha koll på siffrorna och annat viktigt innan du börjar förhandla om räntan. Banken vill såklart tjäna så mycket pengar som möjligt, men genom att du ha kunskap slipper du hamna i ett underläge.

Vad baseras räntan på ditt bolån på?

Räntan på ditt bolån hamnar på det du och banken kommer överens om. Till skillnad från privatlån är det ingen direkt korrelation mellan din inkomst och räntan. Din inkomst däremot påverka hur stort bolån du kan ta.

Lånet kommer att variera beroende på om du väljer rörlig eller fast ränta. En rörlig ränta är lägre, eftersom det är mer osäkert. Räntan förändrar under tid, och kan snabbt stiga om du har otur.

Lägsta boräntan

Lägsta boräntan brukar du kunna få hos Avanza och Nordnet. Där kan du få så låg ränta som 0,69 %. Det som är viktigt att komma ihåg med dessa bolån är dock att du sällan kan få en lika hög belåningsgrad som hos andra banker. Exempelvis har Nordnet en belåningsgrad på