Välj en sida

Räntan brukar anges i procentsats, men vad betyder egentligen den procentsatsen? Hur vet du hur mycket du faktiskt ska betala i ränta? I den här artikeln går vi igenom hur du räknar ut ränta och vilken formel du kan använda.

Räkna ut ränta på lån

För att räkna ut räntan på ditt lån tar du mängden ränta i kronor som står på din faktura, multiplicera det med 12 och dela det med lånebeloppet. Till exempel om du har ett lån på 100 000 kronor som du betalar 500 kronor i ränta på enligt fakturan för en månad blir årsräntan (500×12)/100 000 = 6 %.

Formeln för att räkna ut räntesatsen ser ut enligt följande:

(Räntekostnad x 12) / Lånebelopp = Räntesatsen

Räkna ut ränta i kronor

Om du har ett lån på 20 000 där räntesatsen ligger på 5 % använder du formeln 20 000 x (5/100), som alltså blir 1 000. Det innebär att räntan på ditt lån det första året kommer att bli 1 000 kronor. Vill du veta hur mycket du ska betala per månad delar du summan med 12, i det här fallet blir det alltså 1000/12, som blir 83,33 kronor.

Formeln för att räkna ur ränta ser ut enligt följande:

Räntekostnad = Lånebelopp x (räntesats/100).

Vill räkna ut hur stor summa du ska betala i ränta behöver du alltså veta hur stort lånet är och procentsatsen för den nominella räntan. Här är det viktigt att du kollar vad den nominella räntan ligger på och inte den effektiva räntan, eftersom det är två olika saker.

Vill du räkna ut den effektiva räntan behöver du ha koll på alla avgifter som tillkommer till lånet.

Räntan minskar med amorteringen

Det finns dock ett problem med den här formeln och det är att den inte tar hänsyn till amorteringen. Förhoppningsvis kommer du även att amortera på ditt lån, vilket innebär att lånesumman inte kommer att ligga på 20 000 kronor hela tiden.

Summan du betalar i ränta minskar därför när du betalar av lånet, eftersom räntan vanligtvis är en procentsats av lånets summa.

Du kan alltså använda formeln för att räkna ut räntan på ditt lån hela tiden, men ha i åtanke att du behöver räkna ut summan på nytt när lånebeloppet minskar.