Välj en sida

Den effektiva räntan är den totala kostnaden för ett lån, alltså den nominella räntan plus övriga avgifter så som uppläggningsavgift och aviavgifter. Om du vill räkna ut vad den effektiva räntan för ett lån är kan du göra det om du vet alla kostnader.

Räkna ut effektiv ränta

Att räkna ut den effektiva räntan kan kännas ganska svårt, men det kan vara viktigt att göra det för att få bra koll på vad du faktiskt kommer att betala för ett lån i slutändan. Om återbetalningstiden på ett lån är väldigt kort, kommer den effektiva räntan oftast att bli hög.

Det finns en formel för att räkna ut den effektiva räntan, men du kan också använda dig av Konsumenternas lånekalkyl för att vara säker på att du får rätt kostnad.

Räkna ut effektiv ränta med en formel

Om du har tillgång till alla uppgifter för ett lån kan du räkna ut den effektiva räntan. Men den kan kännas relativt svår att räkna på.

Formeln för den effektiva räntan ser ut enligt följande:

Effektiv ränta = (1+i/n)^n-1
n = antal återbetalningstillfällen per år
i = årsränta

Räkna ut den totala kostnaden för lån

Den effektiva räntan för ett lån ska alltid anges i villkoren och det finns egentligen ingen större anledning för dig att räkna ut procentsatsen för den effektiva räntan. Däremot kan det finnas desto större anledning att räkna ut vad den totala kostnaden för ett lån blir.