Välj en sida

När du ansöker om ett lån behöver du ha koll på vilken ränta lånet har. Oftast anges två olika räntor, både nominell ränta och effektiv ränta. I den här artikeln går vi igenom vad nominell ränta är och vad du behöver ha koll på.

Vad är nominell ränta?

Nominell ränta är den räntan du betalar på lånet varje månad. Den nominella räntan anges alltid som en procentsats av lånet, och även om du betalar ränta varje månad vanligtvis brukar den nominella räntan anges per år.

När du tar ett lån kan det exempelvis stå att lånet har en årlig nominell ränta på 5 %, då innebär det att du betalar 5 % av lånets storlek i ränta under ett år.

Du kan relativt enkelt räkna ut den nominella räntan på ett lån genom en formel, medan den effektiva räntan är mycket mer komplex.

Nominell ränta – svårt att jämföra

När du ansöker om ett lån ska du alltid titta på den nominella räntan, och självklart är det önskvärt att den är så låg som möjligt. Men att enbart jämföra den nominella räntan kan vara svårt eftersom det ger en missvisande bild.

En del långivare har en mycket låg nominell ränta, och använder det som marknadsföringsstrategi. Men istället tillkommer andra avgifter som gör att den totala kostnaden för lånet ändå blir högt. Därför ska effektiv ränta alltid anges enligt konsumentkreditlagen.